Acoperis din lemn de stejar și salcâm produs în România
Un neajuns al acestor produse este aprovizionarea foarte dificilă, iar 2020 ne-a pus în situația să nu putem să realizăm toate proiectele pe care ne-am fi dorit să le facem. Am apelat atunci la partenerii noștri din Canada pentru a ne furniza know-how-ul necesar unei producții autohtone de șindrile din lemn și pentru a ne ajuta la selecția esențelor lemnoase disponibile în România care se pretează la acest tip de aplicații.
Acoperis de lemn cu know-how american
Caracteristicile lemnului de stejar sunt bine cunoscute în Europa, lemnul de stejar fiind folosit de-a lungul timpului de la construcții de structuri de lemn, la ambarcațiuni și butoaie, dovedindu-și durabilitatea în timp, în mediu umed și supus intemperiilor, pentru aplicații de exterior sau în contact cu solul.
Șindrila din lemn de stejar s-a produs mult timp în Europa, prin metoda clasică, manuală, de despicare a buștenilor pe fibră, însă odată cu creșterea prețului lemnului de stejar și a forței de muncă specializată, acest produs a devenit destul de exclusivist. În producerea șindrilei, lemnul de stejar a fost înlocuit de esențe mai moi, mai ușor de prelucrat, a căror utilizare în alte domenii este mai restrânsă. De exemplu: laricele – un rășinos care își pierde frunza iarna, una dintre cele mai tari esențe de rășinoase.
Salcâmul, ca esență de lemn, este cel puțin la același nivel de durabilitate ca stejarul, cu un plus la rezistența la fungii, însă din punct de vedere al lucrabilității este mai dificil de prelucrat. Utilizarea acestui lemn pentru șindrila produsă în mod tradițional a fost destul de puțin extinsă, din cauza dificultăților la prelucrare și a faptului că bușteanul de salcâm fără noduri, de dimensiuni mari, este greu de găsit.
Acoperis cu lemn din busteni deformati
Sindrila de lemn cu întârziere la ardere
Un neajuns al sindrilelor din lemn pentru acoperis, în general, este reacția la foc. În procesul de producție, în America de Nord, se folosesc substanțe chimice care întârzie arderea și îmbunătățesc reacția la foc a șindrilelor, făcându-le utilizabile și în proiecte unde aceste norme sunt importante, însă livrarea către Europa a acestor produse era dificilă și oricum produsele nu se încadrează în valorile dictate de normele europene, ci în limitele celor americane.
Producția în România a acoperisurilor de lemn ne dă, astfel, posibilitatea executării acestor tratamente antifoc, antifungi, antimucegaiuri, etc, imediat după debitarea șindrilei, prin imersie totală în soluția-tratament, asigurând o durată de viață mai mare și o reacție la foc mai bună.
În proiectele unde se dorește folosirea naturală a lemnului, pentru patina naturală pe care lemnul o capătă în timp fără tratamente chimice anti-foc sau anti-mucegaiuri, calitățile naturale ale lemnului de salcâm și stejar ne asigură o durată de viață de minim 50 de ani a învelitorii acoperișului sau fațadei.
Un acoperis din lemn autohton, un viitor mai bun
Întrucât suntem conștienți de impactul construcțiilor asupra mediului înconjurător și ne dorim conservarea acestuia pentru generațiile următoare, noi, la Georoof, ne-am stabilit un scop – acela de a ajuta la refacerea pădurilor din România. În acest sens, 5% din valoarea produselor noastre se direcționează către ONG-urile partenere care se ocupa de împăduriri.
Practic, pe lângă faptul că producția șindrilei ajută la utilizarea optimă a resursei lemnoase, prin folosirea de segmente de mici dimensiuni și recuperarea acestor segmente din partea de deșeuri, ne dorim ca, prin contribuția noastră, sa ajutăm la refacerea padurilor atât de valoroase pentru mediu.
Producția de șindrilă în România ne dă posibilitatea de a pune în valoare un sistem tradițional în țara noastră și în toată Europa, dar actualizat la nivelul de exigențe al epocii actuale din punct de vedere al disponibilității, functionalității, esteticului și prețului.
Suntem furnizorii profesioniști ai acestui sistem tradițional și modern în același timp, sistem care creează încă o oportunitate de a pune în valoare ideile proiectanților, arhitecților, beneficiarilor de proiecte civile sau comerciale cu un produs natural cu beneficii pentru mediu și umanitate.
Inspirație pentru tine
Înregistrează-te la newsletter
Trimitem un singur newsletter lunar cu noutăți și oferte, dedicat specialiștilor și pasionaților de acoperișuri, fațade și sisteme pluviale.