Acoperis din lemn de stejar și salcâm produs în România

Cu o tehnologie americană de debitare mecanizată a șindrilei din buștean, se poate sorta dintr-un buștean numai porțiunea de lemn sănătos, fără defecte. Acoperisul din lemn de esență tare este astfel o noutate pe piața din România.
În 2018 Georoof Solutions a importat, în premieră pentru România, șindrile din lemn de cedru produse în Canada, după tehnologia pusă la punct și dezvoltată în America de Nord de peste o sută de ani. Șindrila din lemn de cedru produsă în America de Nord are la bază tehnologia clasică de despicare pe fibră a lemnului, pentru rezistență îndelungată la încovoieri și efort mecanic, iar ulterior s-a dezvoltat și tehnologia modernă de obținere a șindrilei prin debitare mecanică.

Un neajuns al acestor produse este aprovizionarea foarte dificilă, iar 2020 ne-a pus în situația să nu putem să realizăm toate proiectele pe care ne-am fi dorit să le facem. Am apelat atunci la partenerii noștri din Canada pentru a ne furniza know-how-ul necesar unei producții autohtone de șindrile din lemn și pentru a ne ajuta la selecția esențelor lemnoase disponibile în România care se pretează la acest tip de aplicații.

Acoperis de lemn cu know-how american

Caracteristicile lemnului de stejar sunt bine cunoscute în Europa, lemnul de stejar fiind folosit de-a lungul timpului de la construcții de structuri de lemn, la ambarcațiuni și butoaie, dovedindu-și durabilitatea în timp, în mediu umed și supus intemperiilor, pentru aplicații de exterior sau în contact cu solul.

Șindrila din lemn de stejar s-a produs mult timp în Europa, prin metoda clasică, manuală, de despicare a buștenilor pe fibră, însă odată cu creșterea prețului lemnului de stejar și a forței de muncă specializată, acest produs a devenit destul de exclusivist. În producerea șindrilei, lemnul de stejar a fost înlocuit de esențe mai moi, mai ușor de prelucrat, a căror utilizare în alte domenii este mai restrânsă. De exemplu: laricele – un rășinos care își pierde frunza iarna, una dintre cele mai tari esențe de rășinoase.

Salcâmul, ca esență de lemn, este cel puțin la același nivel de durabilitate ca stejarul, cu un plus la rezistența la fungii, însă din punct de vedere al lucrabilității este mai dificil de prelucrat. Utilizarea acestui lemn pentru șindrila produsă în mod tradițional a fost destul de puțin extinsă, din cauza dificultăților la prelucrare și a faptului că bușteanul de salcâm fără noduri, de dimensiuni mari, este greu de găsit.

Acoperis cu lemn din busteni deformati

Avantajul utilizarii tehnologiei americane de debitare mecanizată a șindrilei din buștean pentru acoperis, în cazul folosirii esențelor tari (stejar și salcâm) este faptul că se poate prelucra lemnul de lucru, se poate sorta dintr-un buștean numai porțiunea de lemn sănătos, fără defecte; acest lucru este posibil datorită dimensiunilor șindrilelor, care nu depasesc 50cm lungime. Practic, pentru o producție de șindrilă de calitate ai nevoie de bușteni de 50cm lungime, sănătoși, fără defecte, noduri, etc., iar acest lucru se poate obține inclusiv din capete de bușteni deformați, care, în mod normal, ar fi ajuns lemn de foc. Selecția materiei prime este foarte importantă, iar sursele noastre de lemn pentru debitat șindrilă sunt diverse: de la depozite de buștean tăiat, la exploatații forestiere sau la depozite de lemn de foc. Practic, selecția de materie primă asigură, pe lângă calitatea produsului finit și o exploatare la maxim a resurselor naturale și utilizarea lemnului într-un mod cât mai constructiv. Totodată, lemnul folosit pentru producția de shingles provine exclusiv din surse controlate.

Sindrila de lemn cu întârziere la ardere

Un neajuns al sindrilelor din lemn pentru acoperis, în general, este reacția la foc. În procesul de producție, în America de Nord, se folosesc substanțe chimice care întârzie arderea și îmbunătățesc reacția la foc a șindrilelor, făcându-le utilizabile și în proiecte unde aceste norme sunt importante, însă livrarea către Europa a acestor produse era dificilă și oricum produsele nu se încadrează în valorile dictate de normele europene, ci în limitele celor americane.

Producția în România a acoperisurilor de lemn ne dă, astfel, posibilitatea executării acestor tratamente antifoc, antifungi, antimucegaiuri, etc, imediat după debitarea șindrilei, prin imersie totală în soluția-tratament, asigurând o durată de viață mai mare și o reacție la foc mai bună.

În proiectele unde se dorește folosirea naturală a lemnului, pentru patina naturală pe care lemnul o capătă în timp fără tratamente chimice anti-foc sau anti-mucegaiuri, calitățile naturale ale lemnului de salcâm și stejar ne asigură o durată de viață de minim 50 de ani a învelitorii acoperișului sau fațadei.

Un acoperis din lemn autohton, un viitor mai bun

Acoperis de Lemn

 

Întrucât suntem conștienți de impactul construcțiilor asupra mediului înconjurător și ne dorim conservarea acestuia pentru generațiile următoare, noi, la Georoof, ne-am stabilit un scop –  acela de a ajuta la refacerea pădurilor din România. În acest sens, 5% din valoarea produselor noastre se direcționează către ONG-urile partenere care se ocupa de împăduriri.

Practic, pe lângă faptul că producția șindrilei ajută la utilizarea optimă a resursei lemnoase, prin folosirea de segmente de mici dimensiuni și recuperarea acestor segmente din partea de deșeuri, ne dorim ca, prin contribuția noastră, sa ajutăm la refacerea padurilor atât de valoroase pentru mediu.

Producția de șindrilă în România ne dă posibilitatea de a pune în valoare un sistem tradițional în țara noastră și în toată Europa, dar actualizat la nivelul de exigențe al epocii actuale din punct de vedere al disponibilității, functionalității, esteticului și prețului.

Suntem furnizorii profesioniști ai acestui sistem tradițional și modern în același timp, sistem care creează încă o oportunitate de a pune în valoare ideile proiectanților, arhitecților, beneficiarilor de proiecte civile sau comerciale cu un produs natural cu beneficii pentru mediu și umanitate.

Inspirație pentru tine

®

Buzău

Șos. București, 10
120226, BZ, România

Proiect

Vrei să lucrăm împreună?

Înregistrează-te la newsletter

Trimitem un singur newsletter lunar cu noutăți și oferte, dedicat specialiștilor și pasionaților de acoperișuri, fațade și sisteme pluviale.

© Copyright 2022 GEOROOF - În armonie cu natura

Toate drepturile rezervate.