ceastă casă verde, certificată LEED* se numește casa Cocon, datorită pereților ei rotunzi, fațadă și acoperiș din șindrilă, care formează o formă de cocon de vierme de mătase spre vecinii din nord și vest. Această jumătate rotunjită de casă conferă adăpost și intimitate.
Cealaltă parte a casei, orientată spre sud și creată din sticlă iluminează și captează palele de vânt, oferind și priveliște nestingherită. Șindrila din cedru se îmbină cu paleta de materiale din cartierul istoric unde este amplasată.
Prin adaptarea la condițiile de la locul construcției, și cu ajutorul tehnologiilor de captare a energiei naturale cum sunt panourile fotovoltaice, designul arhitectural deservește atât mediul cât și starea de bine a locatarilor.
Casa cu înălțime de aproape 5 metri este împărțită în două: partea în formă de “cocon” opac, acoperit cu șindrilă din cedru galben care oferă intimitate și partea de transparență cristalină care permite priveliști netulburate.
Desfășurată pe o suprafață de 527 m2 în formă de “L”, a fost restricționată de legislația din zona amplasării la cel puțin 10m de proprietățile vecine. Din fericire, priveliștea cu zone verzi aproape de mare are orientarea spre sud și est, prin urmare, fațada sudică din sticlă are atât priveliști, cât și încălzire pasivă.
Curenții termali dinspre pereții de la nord și vest, acoperiți aproape în întregime de sindrila lemn de cedru, resping umezeala și rețin căldura, oferind totodată spațiu privat. Ușile mari fără îmbinări conectează locuitorii la mirosurile, texturile și sunetele din grădină. În această structură, care este în armonie cu peisajul, se obține o temperatură confortabilă, în principal prin metode pasive. Ușile culisante se deschid ca să prindă briza dinspre mare care domolesc temperaturile ridicate din lunile de vară. Pe timpul iernii, fațada de sticlă stochează căldura soarelui sudic, iar vara, jaluzelele interioare reduc căldura cu 50%.
Experiența senzorială a soarelui într-o structură care este jumătate opacă și jumătate complet expusă razelor ghidează designul arhitectural. În jumătatea cristalină și transparentă a cabanei lumina soarelui este filtrată prin lucarne colorate, reflectând de pe rezervorul de apă și trece prin fațada de sticlă. Luminatoarele de deasupra holului din aripa cu dormitorul sunt create după teoria cromatică a lui Goethe, folosind petice geometrice din luminatoare și licăriri de lumină din apă, folosite și de J.M William Turner în picturile sale cu soare pe apă, din secolul 19. Culorile trec de la roșu vermilion, care semnifică apusul și odihna, deasupra dormitorului, până la galben intens, care semnifică răsăritul și activitatea, cel mai aproape de camera de zi.
Lumina ajunge la interior pe pereții ovali și groși din spate, care este străpuns doar de câteva ferestre mici. Lumina zilei, în schimbare pe pe ecranul de proiecție, se conectează cu ritmul solar de-a lungul zilei, redirecționând atenția către bioritmurile ciclurilor solare din fiecare anotimp, marcând orele în timp ce se mișcă încet peste peticele colorate. Scopul ei este să fie un ecran de proiecție cinema, forma sa rotundă făcând jocul de umbre, plimbând ca într-un cocon un val care se sparge pe suprafața lui.
*LEED este un sistem recunoscut internațional de certificare a clădirilor verzi. Respectarea standardelor LEED înseamnă că o construcție sau sistem de construcții a fost proiectat și construit folosind strategii de îmbunătățire a performanțelor care contează: economisirea energiei, consumul eficientizat al apei, reducerea emisiilor de CO2, calitate îmbunătățită a mediului de locuit și gestionarea responsabilă a resurselor.
Trimitem un singur newsletter lunar cu noutăți și oferte, dedicat specialiștilor și pasionaților de acoperișuri, fațade și sisteme pluviale.