Tabla faltuita

Există tablă fălțuită și tablă ondulată. Diferența dintre cele două este nu doar de preț, cât și de proprietăți și rezistență.

Indiferent de stilul arhitectural ales, tabla fălțuită este un produs versatil, disponibil într-o gamă variată de materiale: cupru (natural sau prepatinat), zinc-titan (natural, patinat sau colorat), aluminiu sau aluminiu-zinc, oțel zincat prevopsit și culori atât standard, cât și culori speciale, în funcție de proiectul ales.

Acest tip de acoperiș scoate în evidență valoara artistică și arhitecturală a clădirii, în timp ce îi conferă durabilitate și etanșeitate.

Pentru că suntem fanii tablei faltuite, vă explicăm în cele ce urmează motivele iubirii noastre condiționate față de tabla montată în acest fel, tipurile de tablă care se folosesc dar și câteva trucuri care să asigure confort maxim și longevitate modelului de acoperiș ales.

Ce tip de tabla poate fi faltuita?

Tipurile de tablă care se pretează a fi folosite la fălțuire pe acoperiș au grosimi variabile însă nu sub 0,25 mm. De exemplu, marii producători europeni de tablă au recomandări ferme cât privește modul de folosire al produselor lor, în funcție de rezultatele testelor pe care le-au făcut de-a lungul timpului. Astfel, dintre cele mai folosite tipuri de tablă reise că următoarele aliaje sunt cele care fac acoperișurile sigure, rezistente și de ce nu, superbe!

1. Tabla faltuita din otel

Tabla Faltuita Prevopsita din Otel

Tabla plană fălțuită este utilizată atât în reaalizarea acoperișurilor fălțuite, cât și în placarea fațadelor. Acoperișul din tablă plană fălțuită se remarcă printr-o mare ușurință în întreținere, frumusețe naturală și durabilitate.

Acoperișurile din tablă fălțuită se realizează la noi în țară de peste 100 ani, dar acum tehnica îmbinării prin falț este mult îmbunătățită prin apariția sculelor și echipamentelor de realizare a panourilor de tablă plană fălțuită perfect drepte și prin apariția materialelor net superioare celor din trecut din punct de vedere calitativ.

Folosim tabla fălțuită produsă de Voestalpine, fiind cei mai importanți producători de tablă de oțel din Europa, cu o tradiție de peste 100 de ani.

Colofer este tipul de tablă din oțel prevopsită în culori radiante și rezistente, de la clasicul Testa di moro (cap de bizon – cluoarea blanei de bizon), și până la alb imaculat, toate rolele de tablă sunt prelucrate fără crom și cu grosimi de la 0,35 la 0,65 mm.

Mai mult, protecția organică aplicată pe suprafața unora dintre culori, le asigură o rezistență superioară.

2. Tabla faltuita din aluminiu

Tabla Faltuita Aluminiu

Tabla faltuita din aluminiu (cu patină sau prevopsită)
este produsă de ALEU și are grosimi cuprinse între 0,25 și 0,30 mm cu multe opțiuni de culoare – inclusiv turcoazul cuprului patinat.

Aluminiul este produs aici fără folosirea produselor pe bază de crom și este reciclabil 100%. Este o variantă accesibilă ca și preț și cu o rezistență mare în timp.

3. Tabla faltuita din zinc-titan

Tablă Faltuita din Zinc Titan

Tabla faltuita din zinc-titan (natur sau prepatinată gri și neagră) este probabil printre cele mai bune opțiuni pentru un acoperiș rezistent. Este o tablă cu grosimi cuprinse între 0,60 și 1,00 mm doar că opțiunile de culoare sunt mai puțin variate.

Variantele în culori natur și prepatinate gri și negru carbon sunt produse de Silesia și Zintek, doi dintre cei mai importanți producători din Europa, iar variantele pigmentate de la Zintek sunt de la maro natural și până la verde laguna, toate cu o rezistență mare la factorii de mediu, prin comparație cu oțelul prevopsit și aluminiul.

Diferența se traduce și într-un preț mai mare pe metru pătrat, având în vedere modul de producție și puritatea aliajelor folosite.

4. Tabla faltuita din cupru

Tablă Faltuita Cupru

Tabla faltuita din cupru (natur sau prepatinată turcoaz) este tipul de tablă folosit la reabilitarea clădirilor istorice dar și pentru proiecte îndrăznețe de arhitectură – atât pentru fațade cât și pentru modele de acoperișuri din cupru moderne.

Grosimea tablei din cupru folosită în sistemul de montaj prin fălțuire poate varia de la 0,30 mm și poate ajunge până la 0,50 mm.

Proprietatea unică a cuprului care face acest material îndrăgit este nu atât culoarea sa cât procedura prin care primește culoarea: turcoazul tablei din cupru fiind dat de microorganismele care se depun în straturi de metal și care înnobilează construcțiile acoperite în cupru prin milimetri de rezistență pe măsură ce trec anii de expunere, atât pe acoperiș, cât și pe fațadă.

Acoperisuri tabla faltuita

Acoperis Tabla Faltuita

Acoperis cu tabla faltuita realizata de arhitectul Clive Wilkinson în Los Angeles, SUA. Sursa: dwell.com

Acoperis din tabla faltuita Georoof pe o casă premiată la Anuala de arhitectură. A primit premiul pentru Arhitectura Construita si premiul pentru Arhitectura locuintei individuale.
 
Detaliile realizate prin Georoof au fost:
– Sistemul pluvial semicircular în nuanța Anthracite
– Acoperisul din tabla de otel prevopsit (grosime 0,60 mm) Culoare 7016, faltuita.
Acoperisuri Tabla Faltuita

Inspirație pentru tine

®

Buzău

Șos. București, 10
120226, BZ, România

Proiect

Vrei să lucrăm împreună?

Înregistrează-te la newsletter

Trimitem un singur newsletter lunar cu noutăți și oferte, dedicat specialiștilor și pasionaților de acoperișuri, fațade și sisteme pluviale.

© Copyright 2022 GEOROOF - În armonie cu natura

Toate drepturile rezervate.