Acoperis faltuit pentru reabilitarea cladirilor istorice

Acoperișul din tablă fălțuită rămâne una dintre opțiunile cele mai rezistente pentru monumente arhitecturale de amploare.
Renovarea cladirilor istorice cu acoperis faltuit poate fi o provocare, mai ales în contextul apariției materialelor noi pentru acoperiș care fac alegerea materialului optim pentru următoarele sute de ani, cel puțin la fel de dificilă ca și în cazul creării unui acoperiș nou. În plus, trebuie ținută seama și de straturile de izolație care fac parte din stratigrafia acoperișurilor moderne, care să prelungească viața întregii structuri.
Tabla fălțuită este un sistem de învelitoare compus din fâșii de tablă pe rolă îmbinate prin tehnica fălțuirii, un sistem care presupune efectiv îndoirea mecanică a marginilor – sistem care este garantat să reziste sute de ani atât timp cât este executat corect.

Tipuri de acoperis faltuit

Tipurile de tablă care sunt folosite la acoperișurile clădirilor istorice au fost de-a lungul timpului variate, în funcție de disponibilitatea lor în zonele unde au fost montate.

Dintre cele mai cunoscute amintim tabla din aluminiu și tabla din cupru. În prezent opțiunile s-au diversificat iar arhitecții optează din ce în ce mai mult pentru tabla din zinc-titan, cu o grosime mai mare și superioară ca și rezistență în timp. De asemenea, opțiuni cu mici diferențe în ce privește grosimea, maleabilitatea și rezistența în timp sunt și tabla din oțel prevopsită care oferă mari avantaje cât privește paleta de culori foarte largă și tabla din aluminiu prevopsit, ambele folosite de montatorii specializați în instalarea de acoperișuri fălțuite.

Tabla fălțuită reprezintă o soluție la îndemână și optimă pentru învelirea cladirilor vechi, istorice, dar si a celor moderne, oferind arhitecților îndrăzneți multiple posibilități de combinare a formelor, modelare, îmbinare si expunere.

Georoof Solutions oferă deci patru opțiuni de sisteme de acoperișuri fălțuite:

Cele patru materiale au grad mare de elasticitate (dilatare / contractie) ceea ce conferă acoperișurilor fălțuite cu aceste materiale rezistență foarte bună la variațiile de temperatură la care acoperișul ar putea fi supus, în contextul schimbărilor climatice din ultimii ani. În zonele temperate din Europa, în anotimpul cald, temperatura la nivelul acoperișului poate ajunge ușor la 90 de grade Celsius, iar materialul trebuie să poată să suporte temperaturi extreme – pozitive și negative. Sistemul de fălțuire executat de partenerii Georoof Solutions cu materiale garantate, se traduc în acoperisuri din tablă care oferă proprietarilor lor siguranță sporită, durată de viață foarte mare și aspect deosebit care își menține culoarea*.

Acoperisul fălțuit este preferatul arhitecților care se ocupă în special de clădiri istorice pentru că se pretează la toate formele, în special la acoperișuri cu pante mici de numai 3,5 grade și continuă până la placări pe fațade sau sub streașină, când designul propune astfel de provocări.

Particularitatea la montaj a acoperișului din tablă fălțuită care i-a adus trăinicia de-a lungul atâtor secole este fixarea ascunsă, executată cu ajutorul clemelor de fixare a falțului, nefiind necesară găurirea cu șuruburi ori cuie a tablei. Este modalitatea de fixare cea mai sigură pentru că falțurile (sistemul de fălțuire dublă) sunt executate mecanic, creând un sistem de protecție dintre cele mai sigure împotriva infiltrațiilor. Acest tip de acoperiș faltuit, dacă este întreținut corespunzător va rezista peste 50 de ani.

Exemple de reabilitare de succes a clădirilor istorice găsim peste tot în Europa în zonele urbane unde autoritățile locale s-au concentrat pe prezervarea farmecului de odinioară a zonelor vechi.

Acoperis faltuit cu tabla de zinc-titan

Acoperisul Faltuit
Reabilitarea Turnului Venezia Heritage din Portul Maghera

Un proiect ambițios de reabilitare a unei întregi zone a avut loc recent in Veneția, mai precis în zona industrială, care în mileniul trecut a avut o boom industrial, la fel ca în multe părți din Europa.

Una dintre clădirile care marchează linia orizontului zonei industriale din Veneția este Turnul Venezia Heritage din Portul Maghera care a fost reabilitat cu un acoperiș fălțuit din tablă zinc-titan Zintek. Este una dintre clădirile impozante care marchează linia orizontului în port și care a primit o nouă viață cu învelitoarea executată fără cusur.

Avantajele participării Zintek la restaurarea turnului înalt de 60m sunt inovația materialului ușor de folosit, calitatea și siguranța unui acoperiș rezistent, fiind totodată un acoperiș foarte ușor.

Un alt proiect de restaurare recent, tot în Veneția este cel al Grădinilor Regale, între Piazza San Marco şi Marele Canal.

Grădinile Regale au fost amenajate la ordinul lui Napoleon însuşi, în secolul al XIX-lea, iar restaurarea monumentului a fost făcută pentru evocarea splendorii lor de la deschidere din 1817.

Un proiect de reabilitare conservativă, și, prin natura sa, o intervenție de recuperare și restraurare, intenția principală a arhitecților a fost aceea de poiectare a unei clădiri care să fie ușor de integrat în viitor, păstrând în același timp vechiul și noul.

Ba mai mult, pe durata restaurării conservative a mai existat un obiectiv nobil: acela de restabilire a conexiunii dintre componentele unei zone pentru a crea o punte de tranziție între peisaj și construcție.

În reabilitarea grădinilor Regale a fost înregistrat un succes marcat de toți cei implicați: particularitățile istorice se îmbină integral cu cele funcționale, economice și de sustenabilitate. Inovația este dată în primul rând de folosirea materialelor, care au fost alese pe principiile de funcționalitate și sustenabilitate – în cazul acoperișului maiestuos acesta a fost tabla din zinc-titan zintek în sistem fălțuit.

Din marginea pieței San Marco, noua seră cu acoperiș din zinc-titan (care a înlocuit vechiul acoperiș din plumb) apare în peisaj în mod complet natural, ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. În raport cu umbrele, culorile, cupole pare că întreaga structură poartă un dialog calm între vechi și nou.

Acoperis Faltuit din Tabla de Zinc Titan
Reabilitarea Grădinilor Regale din Veneția

Autorizatii pentru acoperisurile din tabla faltuita ale cladirilor istorice

În România, reabilitarea clădirilor istorice și în special a celor care sunt considerate monumente istorice, este strict reglementată, fiind necesară obținerea autorizațiilor de renovare înainte de oricare demersuri.

Articolul 22 din Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 republicată, cu modificări și completări ulterioare privind protejarea monumentelor istorice menționează cum se fac aceste intervenții. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/29761.

Practic, orice modificare care trebuie să fie făcută la o cădire monument istoric are nevoie de autorizație, fie de la autoritățile locale (Direcții de Patrimoniu), fie de la Ministerul Culturii. În cazul demarării licitațiilor pentru lucrările de reabilitate sau la selecția furnizorilor, trebuie verificate fie Agrementul Tehnic armonizat cu normativele internationale în cazul produselor care provin din afara Uniunii, fie certificatele de conformitate CE.

Acoperis faltuit pret

Pentru a afla un pret pentru acoperisul faltuit, te rugam să iei legatura cu agentul de vânzări din zona ta prin accesarea paginii de contact.

Inspirație pentru tine

®

Buzău

Șos. București, 10
120226, BZ, România

Proiect

Vrei să lucrăm împreună?

Înregistrează-te la newsletter

Trimitem un singur newsletter lunar cu noutăți și oferte, dedicat specialiștilor și pasionaților de acoperișuri, fațade și sisteme pluviale.

© Copyright 2022 GEOROOF - În armonie cu natura

Toate drepturile rezervate.