Acoperis faltuit pentru reabilitarea cladirilor istorice

Acoperi╚Öul din tabl─â f─âl╚Ťuit─â r─âm├óne una dintre op╚Ťiunile cele mai rezistente pentru monumente arhitecturale de amploare.
Renovarea cladirilor istorice cu acoperis faltuit poate fi o provocare, mai ales ├«n contextul apari╚Ťiei materialelor noi pentru acoperi╚Ö care fac alegerea materialului optim pentru urm─âtoarele sute de ani, cel pu╚Ťin la fel de dificil─â ca ╚Öi ├«n cazul cre─ârii unui acoperi╚Ö nou. ├Än plus, trebuie ╚Ťinut─â seama ╚Öi de straturile de izola╚Ťie care fac parte din stratigrafia acoperi╚Öurilor moderne, care s─â prelungeasc─â via╚Ťa ├«ntregii structuri.
Tabla f─âl╚Ťuit─â este un sistem de ├«nvelitoare compus din f├ó╚Öii de tabl─â pe rol─â ├«mbinate prin tehnica f─âl╚Ťuirii, un sistem care presupune efectiv ├«ndoirea mecanic─â a marginilor – sistem care este garantat s─â reziste sute de ani at├ót timp c├ót este executat corect.

Tipuri de acoperis faltuit

Tipurile de tabl─â care sunt folosite la acoperi╚Öurile cl─âdirilor istorice au fost de-a lungul timpului variate, ├«n func╚Ťie de disponibilitatea lor ├«n zonele unde au fost montate.

Dintre cele mai cunoscute amintim tabla din aluminiu ╚Öi tabla din cupru. ├Än prezent op╚Ťiunile s-au diversificat iar arhitec╚Ťii opteaz─â din ce ├«n ce mai mult pentru tabla din zinc-titan, cu o grosime mai mare ╚Öi superioar─â ca ╚Öi rezisten╚Ť─â ├«n timp. De asemenea, op╚Ťiuni cu mici diferen╚Ťe ├«n ce prive╚Öte grosimea, maleabilitatea ╚Öi rezisten╚Ťa ├«n timp sunt ╚Öi tabla din o╚Ťel prevopsit─â care ofer─â mari avantaje c├ót prive╚Öte paleta de culori foarte larg─â ╚Öi tabla din aluminiu prevopsit, ambele folosite de montatorii specializa╚Ťi ├«n instalarea de acoperi╚Öuri f─âl╚Ťuite.

Tabla f─âl╚Ťuit─â reprezint─â o solu╚Ťie la ├«ndem├ón─â ╚Öi optim─â pentru ├«nvelirea cladirilor vechi, istorice, dar si a celor moderne, oferind arhitec╚Ťilor ├«ndr─âzne╚Ťi multiple posibilit─â╚Ťi de combinare a formelor, modelare, ├«mbinare si expunere.

Georoof Solutions ofer─â deci patru op╚Ťiuni de sisteme de acoperi╚Öuri f─âl╚Ťuite:

Cele patru materiale au grad mare de elasticitate (dilatare / contractie) ceea ce confer─â acoperi╚Öurilor f─âl╚Ťuite cu aceste materiale rezisten╚Ť─â foarte bun─â la varia╚Ťiile de temperatur─â la care acoperi╚Öul ar putea fi supus, ├«n contextul schimb─ârilor climatice din ultimii ani. ├Än zonele temperate din Europa, ├«n anotimpul cald, temperatura la nivelul acoperi╚Öului poate ajunge u╚Öor la 90 de grade Celsius, iar materialul trebuie s─â poat─â s─â suporte temperaturi extreme – pozitive ╚Öi negative. Sistemul de f─âl╚Ťuire executat de partenerii Georoof Solutions cu materiale garantate, se traduc ├«n acoperisuri din tabl─â care ofer─â proprietarilor lor siguran╚Ť─â sporit─â, durat─â de via╚Ť─â foarte mare ╚Öi aspect deosebit care ├«╚Öi men╚Ťine culoarea*.

Acoperisul f─âl╚Ťuit este preferatul arhitec╚Ťilor care se ocup─â ├«n special de cl─âdiri istorice pentru c─â se preteaz─â la toate formele, ├«n special la acoperi╚Öuri cu pante mici de numai 3,5 grade ╚Öi continu─â p├ón─â la plac─âri pe fa╚Ťade sau sub strea╚Öin─â, c├ónd designul propune astfel de provoc─âri.

Particularitatea la montaj a acoperi╚Öului din tabl─â f─âl╚Ťuit─â care i-a adus tr─âinicia de-a lungul at├ótor secole este fixarea ascuns─â, executat─â cu ajutorul clemelor de fixare a fal╚Ťului, nefiind necesar─â g─âurirea cu ╚Öuruburi ori cuie a tablei. Este modalitatea de fixare cea mai sigur─â pentru c─â fal╚Ťurile (sistemul de f─âl╚Ťuire dubl─â) sunt executate mecanic, cre├ónd un sistem de protec╚Ťie dintre cele mai sigure ├«mpotriva infiltra╚Ťiilor.┬áAcest tip de acoperi╚Ö faltuit, dac─â este ├«ntre╚Ťinut corespunz─âtor va rezista peste 50 de ani.

Exemple de reabilitare de succes a cl─âdirilor istorice g─âsim peste tot ├«n Europa ├«n zonele urbane unde autorit─â╚Ťile locale s-au concentrat pe prezervarea farmecului de odinioar─â a zonelor vechi.

Acoperis faltuit cu tabla de zinc-titan

Acoperisul Faltuit
Reabilitarea Turnului Venezia Heritage din Portul Maghera

Un proiect ambi╚Ťios de reabilitare a unei ├«ntregi zone a avut loc recent in Vene╚Ťia, mai precis ├«n zona industrial─â, care ├«n mileniul trecut a avut o boom industrial, la fel ca ├«n multe p─âr╚Ťi din Europa.

Una dintre cl─âdirile care marcheaz─â linia orizontului zonei industriale din Vene╚Ťia este Turnul Venezia Heritage din Portul Maghera care a fost reabilitat cu un acoperi╚Ö f─âl╚Ťuit din tabl─â zinc-titan Zintek. Este una dintre cl─âdirile impozante care marcheaz─â linia orizontului ├«n port ╚Öi care a primit o nou─â via╚Ť─â cu ├«nvelitoarea executat─â f─âr─â cusur.

Avantajele particip─ârii Zintek la restaurarea turnului ├«nalt de 60m sunt inova╚Ťia materialului u╚Öor de folosit, calitatea ╚Öi siguran╚Ťa unui acoperi╚Ö rezistent, fiind totodat─â un acoperi╚Ö foarte u╚Öor.

Un alt proiect de restaurare recent, tot ├«n Vene╚Ťia este cel al Gr─âdinilor Regale, ├«ntre Piazza San Marco ┼či Marele Canal.

Gr─âdinile Regale au fost amenajate la ordinul lui Napoleon ├«nsu┼či, ├«n secolul al XIX-lea, iar restaurarea monumentului a fost f─âcut─â pentru evocarea splendorii lor de la deschidere din 1817.

Un proiect de reabilitare conservativ─â, ╚Öi, prin natura sa, o interven╚Ťie de recuperare ╚Öi restraurare, inten╚Ťia principal─â a arhitec╚Ťilor a fost aceea de poiectare a unei cl─âdiri care s─â fie u╚Öor de integrat ├«n viitor, p─âstr├ónd ├«n acela╚Öi timp vechiul ╚Öi noul.

Ba mai mult, pe durata restaur─ârii conservative a mai existat un obiectiv nobil: acela de restabilire a conexiunii dintre componentele unei zone pentru a crea o punte de tranzi╚Ťie ├«ntre peisaj ╚Öi construc╚Ťie.

├Än reabilitarea gr─âdinilor Regale a fost ├«nregistrat un succes marcat de to╚Ťi cei implica╚Ťi: particularit─â╚Ťile istorice se ├«mbin─â integral cu cele func╚Ťionale, economice ╚Öi de sustenabilitate. Inova╚Ťia este dat─â ├«n primul r├ónd de folosirea materialelor, care au fost alese pe principiile de func╚Ťionalitate ╚Öi sustenabilitate – ├«n cazul acoperi╚Öului maiestuos acesta a fost tabla din zinc-titan zintek ├«n sistem f─âl╚Ťuit.

Din marginea pie╚Ťei San Marco, noua ser─â cu acoperi╚Ö din zinc-titan (care a ├«nlocuit vechiul acoperi╚Ö din plumb) apare ├«n peisaj ├«n mod complet natural, ca ╚Öi cum ar fi fost acolo dintotdeauna. ├Än raport cu umbrele, culorile, cupole pare c─â ├«ntreaga structur─â poart─â un dialog calm ├«ntre vechi ╚Öi nou.

Acoperis Faltuit din Tabla de Zinc Titan
Reabilitarea Gr─âdinilor Regale din Vene╚Ťia

Autorizatii pentru acoperisurile din tabla faltuita ale cladirilor istorice

├Än Rom├ónia, reabilitarea cl─âdirilor istorice ╚Öi ├«n special a celor care sunt considerate monumente istorice, este strict reglementat─â, fiind necesar─â ob╚Ťinerea autoriza╚Ťiilor de renovare ├«nainte de oricare demersuri.

Articolul 22 din Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 republicat─â, cu modific─âri ╚Öi complet─âri ulterioare privind protejarea monumentelor istorice men╚Ťioneaz─â cum se fac aceste interven╚Ťii. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/29761.

Practic, orice modificare care trebuie s─â fie f─âcut─â la o c─âdire monument istoric are nevoie de autoriza╚Ťie, fie de la autorit─â╚Ťile locale (Direc╚Ťii de Patrimoniu), fie de la Ministerul Culturii. ├Än cazul demar─ârii licita╚Ťiilor pentru lucr─ârile de reabilitate sau la selec╚Ťia furnizorilor, trebuie verificate fie Agrementul Tehnic armonizat cu normativele internationale ├«n cazul produselor care provin din afara Uniunii, fie certificatele de conformitate CE.

Acoperis faltuit pret

Pentru a afla un pret pentru acoperisul faltuit, te rugam să iei legatura cu agentul de vânzări din zona ta prin accesarea paginii de contact.

Inspira╚Ťie pentru tine

®

Buz─âu

╚śos. Bucure╚Öti, 10
120226, BZ, România

Proiect

Vrei să lucrăm împreună?

Înregistrează-te la newsletter

Trimitem un singur newsletter lunar cu nout─â╚Ťi ╚Öi oferte, dedicat speciali╚Ötilor ╚Öi pasiona╚Ťilor de acoperi╚Öuri, fa╚Ťade ╚Öi sisteme pluviale.

┬ę Copyright 2022 GEOROOF - ├Än armonie cu natura

Toate drepturile rezervate.